Българин номиниран за британска литературна награда

Живеещият в САЩ българин Мирослав Пенков е сред номинираните за Международната награда за кратък разказ на Би Би Си. Неговият "На изток от Запада" ще се бори с творби на автори от цял свят.

Наградата за кратък разказ е учредена през 2006 г. с идеята да се дава само на британски писатели. Заради тазгодишната олимпиада в Лондон, организаторите решиха да направят конкурса международен и допуснаха петима чуждестранни участници, сред които е и Пенков. От днес някои от най-известните британски актьори ще четат разказите в ефира на Би Би Си.

Журито, съставено от журналисти, писатели и университетски преподаватели, ще обяви победителя на 2 октомври. Победителят ще получи 15 000 паунда, вторият - 2500, а всички останали - по 250.

Действието в "На изток от Запада" се развива по време и след Студената война в България. Разказвачът ни води от детството си до наши дни, като фон е историята на регион, изтормозен от конфликтите.

"Исках да напиша история за тези българи, които поради волята на Великите сили, са откъснати от страната ни и неизбежно ще изгубят (ако вече не са) чувството да бъдеш българин", обяснява пред Би Би Си Пенков.

За сборника

Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора - мъже, жени, деца, еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом.

"Гардиън" определя книгата му като "блестяща". "Пенков постига с единични фрази толкова, колкото други писатели не успяват и с цели глави... сборник на триумфа", пише "Лос Анджелис Таймс".

Пенков е роден в България, но от 2001 г. живее в САЩ. Негови разкази са публикувани от The Sunday Times и други издания, включен е в сборника The Best American Short Stories 2008 (под редакцията на Салман Рушди). Мирослав Пенков в момента е редактор в American Literary Review.

Източник - webcage.bg