Гергана Янева препоръчва „Моби Дик“ от Хърман Мелвил

Обикновено начало, вълнуваща среда и величествен край. Историята на своенравният, упорит и непримирим капитан Ахав, който неуморно преследва легендарния, страховит бял кит Моби Дик.

Роман публикуван през 1851 година, преди бума на техническия прогрес, когато хората са разчитали почти само на собствените си сили. Авторът е приел темата присърце, като на началните страници е цитирал откъси от всички текстове, в които се споменават производните на това чудовище – левиатанът. Искам също да добавя, че той самият е участвал в такива преследвания на китове.

Това е един експериментален роман – енциклопедия за китоловството като цяло. Историята на моряк пристигащ в пристанищно селище, запознанството му с екипажа на кораба с различните им дейности и занимания, историята на ловуването на китове, разбиранията на тогавашния човек за навиците и биологията на рибите, легендите по темата, опасностите по време на преследването, улавянето и прибирането на товара. Като човек обичащ животните няма да скрия мислите си за егоцентризма и недалновидността на хората, за последиците от нашата дейност, но и за зависимостта ни от околната среда.

Прекрасно структурирана от озаглавени, къси части книгата проследява типовете общуване между различните кораби предприели тези три-четиригодишни пътувания, устройството на самите кораби и съдбите на хората, които живеят на тях. Авторът дори е намерил за нужно да включи глава посветена на символиката на белия цвят.

Най-много ме впечатлиха мислите, които са му хрумнали в моментите на плетене на рогозката, главата е наречена „Рогозкарят”. Хората тъкат от хиляди години, преплитат основните и вътъчните нишки, но Хърман Мелвил брилянтно кръстосва „…случайността, свободната воля и неизбежността…”. През страниците фино прозират любимите му текстове от „Стария завет”, римската митология и драматичните монолози на Шекспир, които са го вълнували, върху които е размишлявал и си е задавал въпроси.

Качете се на легендарния тримачтов „Пекод”, оставете на въображението си да издуе платната още един път и придружете капитана в преследването на живота му. Изживейте отново това епично приключение.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

Книгата „Моби Дик“ от Хърман Мелвил може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com