Гергана Янева препоръчва Последният дъх на Мавъра

Да си призная – обожавам да се потапям в световете, които рисува Салман Рушди – истински, реални, странни и магични.

Това е семейната история на Мораеш Зогойби. Книгата разкрива колоритния и пребогат разказ на последния клон и четирите поколения преди него. Дърво израснало сред бурни преселения, с корени стигащи до Вашку Да Гама и арабския владетел-мавър, върнал владенията на Испания, смесица от различни народности и религии, история поръсена с ухаещи подправки и черен пипер, семейни раздори и фамилни легенди, мечтателни мъже и напористи жени, всепоглъщаща любов и тежки клетви достигащи до следващото поколение. Родословие изобилно и мистично, чудновато и приказно, героите на което са искрени, ярки и ексцентрични, будещи симпатия (и моята, и на автора).

За фон на разказа служи повратният двадесети век, в който се отразяват промените и разривите в семейство Да Гама-Зогойби. Името само по себе си е фатална комбинация на откривател и на неудачник. Няма нужда да разкривам повече от сюжета, който е зашеметяващ.

Салман Рушди е находчив, гениален, дързък и деликатен, отново. Той е писател, който ме вълнува, трогва, разсмива. Автор космополитен, с широк поглед върху световната поп култура, литература, кино, музика, изобразително изкуство, история и политика, религии и човешка психика. Умело вплетени, всички тези нишки образуват прекрасната тъкан на историята.

Стилът му на разказвач е вълшебен, въображението – изобилно и бездънно. Думите му действат като катализатор за въображението ми – превръщат се във видения. Словата са подбрани и подредени по своебразен и несравним начин, звучат и въздействат като заредени с електричество. Езикът на автора е пищен фонтан – парадоксален, с много значения, до едно валидни и нюансиращи разказа.

Тази книга ме подсеща, да си припомня любовната история на моите родители, и къде се корени враждата между баба ми и нейната сестра. Може би тази драматична и забавна история ще ви накара да полюбопитствате за интересни факти около вашите предци.

Отворете семейните сандъци с тайни и съкровища.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Последният дъх на Мавъра“ от Салман Рушди може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.