Издателство Сиела взе участие в Международния панаир на книгата в Белград

През 2011 година Министерството на културата в Сърбия удостои издателство Сиела с престижната сръбска награда „Доситей Обрадович”. Призът се връчи за принос в разпространението на сръбската култура извън границите на държавата. Като част от тази награда беше и отправената покана към издателството за тригодишно поред участие на международния панаир на книгата в Белград.

 Тази година издателство Сиела се възползва за пръв път от дадената възможност и официално взе участие в петдесет и седмия Mеждународен белградски панаир на книгатa, който се проведе през месец октомври.


Пред погледа на многобройните посетители бяха изложени  заглавия на съвременни наши автори, както част от портфолиото на Сиела, така и от други български издателства.

Интересът и любопитството към българския щанд беше категоричен. Безброй любители на книгите се спираха и разпитваха за тенденциите, модата и популярното в съвременната българска литература. Оказа се, че добре познати на сръбския читател са преведените творби на Алек Попов, Георги Господинов и Алекснадър Секулов.

С радост отбелязваме сръбското представяне на още един от най-известните български писатели - Людмила Филипова, тя е и първия български автор преведен и издаден от най-голямото комерсиално сръбско издателство - издателство "Алнари". За да представи своето сръбско издание авторката беше поканена по време на панаира да се срещне със своите нови читатели и и да раздаде автографи.

И все пак като извод и повсеместно беше отбелязано мнението, че недостатъчно са реализираните преводи на съвременни български произведения на сръбски език. Запълването на тази празнина зависи от сътрудничеството между издателите и от двете държави. Като задача в постигането на тази цел е и сръбският читател и издател да бъде запознат със съвременните посоки и тенденции в българската литература.