Миша Глени в България

Световноизвестният журналист и историк и автор на бестселъра „Макмафия” Миша Глени ще участва във втория „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, който ще се проведе от 22 до 24 октомври 2012г., в столичния хотел „Хилтън”. Глени ще се включи чрез видеоконферентна връзка в панела „Сигурност на интелигентното общество” от 17.30 часа на 22 октомври. Той ще представи и най-новата си книга: Darkmarket: киберкрадци, киберченгета и самият ти. Как хакерите станаха новата мафия, публикувана наскоро от издателство Сиела.

Форумът ще бъде официално открит от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на 22 октомври в 9.30 часа в зала „Мусала” на хотел „Хилтън”. Ще участват заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, директорът на сектор „Кибер престъпления” на ФБР Дан ОБриен, представителя на Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” при Европейската комисия Валери Андрианавали, председателя на комитета по Конвенцията за киберпрестъпления на Съвета на Европа Марко Кюнапу, представители на бизнеса, държавната администрация и академичните структури.

Информация за форума:

За втора поредна година София ще е домакин на „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”. Събитието, организирано от Министерството на вътрешните работи, Международната академия за обучение по киберразследвания и Международната агенция за противодействие на престъпността и политики за сигурност, ще се проведе от 22 до 24 октомври в столичния хотел „Хилтън”. Патрон на форума е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Висши служители на правоохранителните органи на 21 държави (страните от Югоизточна Европа, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, Обединеното кралство, САЩ, Русия и Украйна), работещи по противодействие на киберпрестъпността, Интерпол, Европол, прокурори и съдии, представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, СЕЛЕК Център – Букурещ, държавната администрация, академичните структури и бизнеса ще дискутират по горещите теми на нашето ежедневие: киберпрестъпността през 2012 година; хактивизъм - кога се случи преплитането на хакерство и активизъм; как може да бъде гарантирана сигурността на банковите и финансовите институции; кражбата на самоличност и ролята на социалните мрежи; защитата на критичните и  информационни инфраструктури от кибератаки и заплахите от кибертероризъм.

Форумът е тридневен, като първият ден (22 октомври) е отворен за широката аудитория. Представители на най-големите ИКТ и Интернет компании и финансовите институции ще покажат работещи решения в областта на сигурността. През останалите дни от форума, представителите на правоохранителните и правораздавателните органи ще обменят опит при противодействието на киберпрестъпленията.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа и съдействието на Международната агенция за противодействие на престъпността и политики за сигурност. Златен спонсор на форума е Ар Ес Ей (RSA, подразделението за сигурност на EMC), сребърни спонсори: Хюлет Пакард България, Майкрософт България и Шнайдер Електрик и спонсори: Ню Хърайзънс България, Касперски, РТС Компютърс (RTS Computers), Рукус Уайърлес (Ruckus Wireless), УниКредит Булбанк, ДСК Банк, Булсатком, Ипей, Лирекс БГ. Информационна агенция „БГНЕС”, вестник „Монитор”, радио „Дарик”, електронен вестник „Всеки ден”, Hackin9 Magazine, вестник “Computerworld” и сайтът Idg.bg са медийни партньори на конференцията. Форумът се осъществява  с подкрепата на СофСток и винарска изба Росиди.

„За втора поредна година организираме Регионалния форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Мисля, че това е достатъчно доказателство, че заедно бизнесът, неправителственият и правителственият сектор могат да създадат успешна платформа за борба с кибепрестъпленията, – сподели Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания. Вследствие на миналогодишния форум реализирахме няколко регионални обучения и срещи за обмяна на опит. Тази година акцентът на форума ще падне върху изграждането на център за обмяна на информация, който ще служи като система за ранно предупреждение и защита срещу киберпрестъпления и ще бъде достъпен за всички държавни и бизнес структури.”