От книжарница Сиела и Книгомания, Park Mall Stara Zagora препоръчват два тома от Уди Алън

В тези два тома Алън Стюърт Кьонигсберг, или на кратко – Уди Алън, ни поднася солидна порция от свежото си и неподправено чувство за хумор, такова каквото само той притежава. Трудно може да сбъркаме неговитят стил и творчески замах, с който Алън си е спечелил много фенове, но и не малко критици през всичките години на своето разнообразно и пъстро творчество.

Уди Алън е или много обичан, или много критикуван, като и в двата случая причината е една и съща – стилът му на режисиране и писане, който често е определян от критиците му като хаотичен, отнесен и лишен от особена логика и последнвателност. От друга страна той е обичан от много хора именно заради тези черти на творбите си, които са поднесени със солидна доза сатира и ирония, която в повечето случаи е политическа, етническа, или религиозна, а понякога и трите наведнъж. Алън умело използва и жонглира, както в многобройните си филми, така и в книгите си, с обществените стереотипи и клишета придавайки им абсурден и комичен привкус, като всичко това се случва със завидна лекота.

Уди Алън ни поднася разнообразни сюжети и поставя героите си в абсурдни обстоятелства и ситуации. Няма ясна линия на развитие в историите и те носят в себе си така характерния за Алън творчески безпорядък, който за неподготвените читатели може да се стори странен и безсмислен, но в годините Уди Алън е успял да превърне това в своя запазена марка. Трудно може да се характеризира и да се постави рамка на творчеството му и за това и аз няма да мога да го направя. Мога да кажа само, че с „Ако импресионистите бяха зъболекари, том I“ и „Пълна анархия, том II“, читателите ги чака много смях, неподправени комични сюжети и абсурдни ситуация, всичко това с марка Уди Алън, този дребен и остроумен евреин, който толкова години успява да се присмива на света, без обаче да се дистанцира от него.

Книжарница Сиела и Книгомания, Park Mall Stara Zagora.

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница