Зелма Алмалех препоръчва...

Не само като човек от поколението, родено малко след Холокоста дълбоко препоръчвам книгата на холандската писателка Йесика Дюрлахер „Дъщерята”.

Анализаторите отбелязват, че обременеността на преживелите и загубили близки в нацистки лагери на смъртта е жива и в потомците им и те продължават да се питат защо Европа, светът допусна да се случи този ад.

Този великолепен модерен роман дава не толкова отговорите на въпроса, който има особено продължение в наше време, когато се наблюдава един по-изтънчен, но съществуващ антисемитизъм. Темата за вината, за премълчаното тегне като комплекс в героите на романа – и в преживелите Холокоста и в децата им, които искат да разберат или да избягат от истината.

 

Дали лечението е любовта, която се случва, за да прости или, за да накаже предателството, което убива или най-малкото разбива живота до изнемога. Йесика Дюрленхар е дъщеря на писателя Г.Л. Дюрленхар, автор на автобиографични творби със спомени за Холокоста. Тя знае и разбира…

Прочетете тази книга не само, защото е опасно да се забравя историята, за да не се повтори. А защото Холокоста  не е само трагедия на евреите, а на човечеството и защото търсенето на истината за самите нас, за идентичността ни преди всичко като хора и може би ще победи омразата към другия, към различния. Абсурдно, нали, но си заслужава да се опита. Тази великолепна книга е малка стъпка към разбирането на себе си преди всичко, за да откриеш другия.