Facebook Pixel

0800 1 25 25

Безплатно
за цялата страна

Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
Български летоструй от 1279 пр. Х. до 1201 г. Гута-Н 9786197444438

Български летоструй от 1279 пр. Х. до 1201 г.

Резюме

Български летоструй от 1279 п. Х. до 1201 г. от Николай Иванов Колев (Гута)


Целта на този труд беше да си съставя независимо от политическата конюнктура мнение по множество въпроси от нашата история единствено и само въз основа на писани документи, стигнали до нас през вековете, без да се опирам на „мнения за мненията… за нашата история“ от хора, писали в последните стотина години, които бяха наситени с политически влияния на външни сили или диктатури. Доколко това ми се е отдало, ще прецени уважаемата читателска публика сама. Многобройните досегашни положителни отзиви през изтеклите пет години обаче ми дават чувството, че тази книга е полезна.“, д-р Николай Колев  • Издателство ГУТА-Н;

  • София, 2021;

  • ISBN 9786197444438.


Повече
Цена
16,00 лв.
Свързани продукти
Автор Николай Иванов Колев
Издателство Гута-Н
ISBN 9786197444438
Година на издаване 2021
Корица Мека
Страници 230
Формат 14.8x20
Език Български

Попълнете Вашата библиотека с ценното издание  „Български летоструй от 1279 п. Х. до 1201 г.“!

Уважаеми читателю,

През 2015 година излезе монографията

„Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни“

и превода ѝ на немски

„Die bulgarische Geschichte bis zum 12. Jahrhundert aus der Sicht der alten Autoren, Nikolay Ivanov Kolev, 2017, ISBN 978-3-00-048101-7, Sofia. 930 Seiten davon 130 in Farbe“,

в която са събрани сведения за българската история, достигнали до нас от стари автори. Целта на този труд беше да си съставя независимо от политическата конюнктура мнение по множество въпроси от нашата история единствено и само въз основа на писани документи, стигнали до нас през вековете, без да се опирам на „мнения за мненията… за нашата история“ от хора, писали в последните стотина години, които бяха наситени с политически влияния на външни сили или диктатури. Доколко това ми се е отдало, ще прецени уважаемата читателска публика сама. Многобройните досегашни положителни отзиви през изтеклите пет години обаче ми дават чувството, че тази книга е полезна.

Важна част от систематизирането на материала в тази книга е създаването на хронология въз основа на критична съпоставка на данните на старите автори. Хронологията дава възможност да се съпоставят събития, случили се едновременно в различни географски райони на народностите, от които произлиза нашия народ, за които доста често релевантните източници отразяват само едното или само другото събитие.

Тяхната свързаност, ако има такава, може да се изведе само от единна хронология. И именно това е целта на хронологията, публикувана в споменатата книга. При работата над книгата ми се наложи да изуча и трудовете на множество талантливи български историци, съдържащи множество преводи на текстове на стари автори, които бяха отдавна забравени и неиздавани по различни, най-вече политически, причини. Тези антикварни книги струват днес състояние, ако въобще човек може да ги намери, и бяха практически недостъпни за широка аудитория. За да ги направя достъпни на нашата общественост и най-вече на младите ни читатели, стартирах програма по тяхното издаване (златистата поредица), което ми струваше немалко усилия и средства. В резултат на това усилие вече има над 40 преиздадени книги на издателството ми ГУТА-Н, към които с радост констатирам, че има жив интерес. В хода на подготовката на тези книги неведнъж ми се налагаше да се върна към вече нахвърлената хронология, да я променям на места, да я усъвършенствам и на места да поставям събитията в техния правилен контекст, съгласувайки ги едно с друго. И така възникна този Български летоструй, който, драги читателю, предлагам на твоето внимание и който представлява помощно пособие за изучаващите българската история, пък и за всеки любопитен за сведения от нашата история човек.

Структурата на този документ е следната: първо се дава годината, след нея в скоби главата от гореспоменатата монография, в която се намират цитираните текстове на старите автори, на които се основава това датиране. Следва резюме на събитието. От само себе си се разбира, че в резюмето липсват подробности, които любопитният читател може да намери в гореспоменатата книга. Четейки този Летоструй, човек неминуемо стига до извода за космополитичността на нашата история, в която виждаме събития от Персия през Кавказ до Британия, Азия, Балканите, Централна Европа, Италия, Испания и Африка, дълбоко свързана със или по-скоро намираща се в основата на историята на Стария свят. Четейки този Летоструй, човек неминуемо се възхищава от древността и уникалността не само на българската история, а и на впечатлението, че тя е и люлка на европейската култура.

И така: за бърза справка, Летоструй, за по-задълбочено изучаване – самата книга, а за онези, които желаят да си изкарват прехраната с История, е необходимо, разбира се, изучаване на самите източници, които представляват хиляди страници. Нека тук да изразя дълбокото си почитание, към всички онези български историци, които, независимо от политическата конюнктура, снабдиха нашата историческа литература с многобройни преводи!

Надявам се, че този справочник ще бъде полезен на всеки, който не е историк по професия, а ако професионалните историци намерят повод и мотивация за по-задълбочено изследване на едно или друго събитие в един район в контекста на свързването му със събитие в други райони, ще съм постигнал още една цел с това издание.

Не си правя илюзия, че тази хронология е съвършена и не може да се подобри. Сигурно може и нека някой ентусиазиран млад човек направи това след мен!

И накрая, бих искал да спомена, че струята на събитията нито започва, нито свършва с някакви дати, които ние условно поставяме. Тук имаме само един откъс от живота на хората, предшествали възникването на нашия народ и на днешните средноевропейски народи.

Надявам се тази книга да е ценно допълнение към вашата сбирка от историческа литература. Надявам се също тя да стане и полезно пособие за ученици, студенти, преподаватели и научни работници, пък и за всекиго, който има жив интерес към миналото на народа ни.

10 януари 2021
Д-р Николай Иванов Колев
Херцогенаурах
Германия


Все още няма коментари и оценки за този продукт

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

За Автора

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)