Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

И други истории (твърди корици)

Ново издание с предговор от автора и ново оформление.


Не е наличен

Книгата „И други истории” излиза за пръв път през 2001 година. Преведена е на различни европейски езици, сред които френски, английски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски и пр. През 2007 е в номинациите за най-престижната световна награда в жанра „Франк О Конър”. През 2012 полското издание номинирано за Наградата на Централна Европа „Ангелус”. Разкази като Осмата нощ, Божури и незабравки, Една втора история, Гаустин или човекът с многото имена, Сляпата Вайша, Белите гащи на историята, Муха в писоара и други отдавна са част от антологии на българския и европейския разказ. Художник на двете книги е Яна Левиева.

Никой не може да влезе два пъти в една и съща книга...

Гаустин „И други истории”

Георги Господинов е един от двама-тримата ни конвертируеми европейски автори. Разказите в сборника представляват сложна амалгама от ерудиция, прецизност и висш езиков пилотаж… След тази книга за разказвачите с амбиция в България остават два пътя – или да се пропият докрай, или така да си плюят на ръцете, че да замирише на изгоряло.

Деян Енев, в. “Сега”

Господинов открива магически загадъчното в най-незабележимото, сивото, скучното, което изобразява с опрощаваща или с жестока ирония…

Проф. Елка Константинова, в. “Литературен форум”


Истории, които приличат на деца от смесени бракове – с необичайно и запомнящо се лице.

Мирела Иванова, в. “Капитал”

Като прочетеш тези двайсет разказа от България, толкова живи и остроумни ти се иска да препуснеш с влак до тази страна, за която впрочем знаеш твърде малко. Истинска наслада!

Metro, Paris

Като Рабле, Господинов обича да смесва в своите разкази възвишеното с прозаичното, баналното с изключителното, шегата с ерудицията, Историята с всекидневието.

Page, Paris

 


П р е д и с т о р и и

Думи към третото издание

   Какво бих могъл да добавя към тези истории, преди да се е разлетял всеки спомен около направата им. Например това, че повечето от тях са писани следобед. В онези лениви и блажени часове, сляпото петно на деня, което може да те отведе навсякъде…
   Книгата излезе за първи път през 2001 г., в самото начало на века. Появи се почти едновременно с второто издание на Естествен роман. И заглавието й можеше да бъде (и беше) прочетено в едно общо: Естествен роман и други истории.
   Кратките „Муха в писоара“, „История с гара“, „Сетна история на 90-те“ бяха писани за първа страница на „Литературен вестник“. Английският превод на „Л.“ се появи в годишната антология на „Елъри Куин Мистъри Магазин“ с избрани крими мистерии от списанието. Получих чек от Америка за първи път в живота си и се почувствах като Чандлър. Поради глупост не продължих с този жанр и чекът си остана единствен.
   Част от историите бяха написани за списания, много от които вече не са между живите (без да съм ги убил аз), но им дължа споменаването – „Витамин Б“ („Осмата нощ“, „За вкуса на имената“), „Сезон“, „Български месечник“, българското „Летр интернасионал“… В няколко истории Гаустин се появява и чезне, когато си поиска. Немското и чешкото издание на книгата взеха за заглавие „Гаустин, или Човекът с многото имена“. „Една втора история“ се написа поради българо-унгарската идея да се продължи сюжетът на Дежо Костолани за българския кондуктор. А „Коледната душа на едно прасе“ се тръшна в коледния брой на прочут датски вестник. По същото време тяхната принцеса се омъжваше на първа страница, току до анонса с възнасящото се българско прасе. Бих искал да знам как те се събират в главата на датския читател. И как се превежда думата „гъзорък“.
   Най-много писма и въздишки получи „Божури и незабравки“. Разказаха ми как момче и момиче се събрали заради тази история. Момчето се колебаело, момичето му подарило книжката с отбелязан точно този разказ, казало му, ако сега не стане, след време ще трябва да си съчиняваме живота по летищата. И се оженили. Човек поема неочаквани отговорности, а писателят е по презумпция виновен. Защото изкушава съдбата, сякаш нейната сляпа лудост или глупост е малко.
   Защо все пак И други? Коя е онази липсваща история в началото? Ами ако няма такава? Смятам, че всички истории, независимо дали за мухи, влюбени или за една свинска душа по Коледа, са важни. Всяка история има право да бъде разказана и чута. На едно място в книгата Гаустин казваше, че макар стратегически да сме изгубили играта, празните ходове на нашите истории винаги ще отлагат края. Дори това да са истории за крушения…
   Защо истории, а не разкази? Разказът е добре структуриран, утаен в правила и писмена традиция. Но (чисто исторически) историята е отпреди него. Тя е жива, оттук несъвършена, небрежна и нетрайна. Това лично аз намирам за ценност. Историята още държи памет за устата, която я изрича, и за ухото, което я приютява.
   Заглавието на книгата може да се прочете и така: Георги Господинов и други истории – ако приемем, че авторът е само една от тези истории, при това далеч не най-добрата.
   Нито дума в тази книга не е пипана, но тя вече не е същата като отпреди 12 години. Първо, защото читателят е друг. И второ, защото никой не може да
влезе два пъти в една и съща история, пак както казваше Гаустин.
   Какво друго? Половината от разказаното тук лежи върху случили се неща, другата половина – върху напълно измислени, което е едно и също. Пък и това в крайна сметка е грижа само на автора.
   Защо бяха тези думи? И какво толкова исках да кажа? Задържах ви (наивен ход) малко на прага, докато аз излизам, а вие влизате. В това забавяне, в тази
среща и разминаване е понякога целият смисъл на историите ни.
   Леко четене и благодаря, че ви има. Друго няма.

Г. Г.
юли, 2013



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:И други истории (твърди корици)
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Георги Господинов -

В тази категория на онлайн книжарница Сиела можете да разгледате и поръчате книги на един от най-популярните съвременни родни писатели – Георги Господинов. Той е и сред най-награждаваните и високо оценявани български автори, чиито творби са преведени на десетки езици.

Автор на поезия и проза

Сред произведенията на Георги Господинов ще откриете освен белетристични творби, разкази и романи, и няколко стихосбирки.

Авторът получава отличие още с дебютната си стихосбирка "Лапидариум". По-късно книгата е преведена на чешки език. "Черешата на един народ", „Писма до Гаустин“, "Балади и разпади", са сред следващите му поетични книги. Голяма част от неговите стихове е намерила място в сборници и антологии, публикувани в цял свят.

Книгата "Естествен роман" е дебютният му роман, който също получава престижни награди и има няколко издания в годините. Освен това, книгата се превръща и в най-превежданата българска творба след 1989г. Романът е издаден в много страни и е преведен на повече от 20 езика.

След "Естествен роман" на книжния пазар се появява сборника му с разкази "И други истории". Той също е издаден на няколко езика и публикуван в много страни. Аниматорът Теодор Ушев прави късометражен филм по разказа „Сляпата Вайша“, който е част от този сборник. Филмът получава голямо признание и през 2017 година получава номинация за награда „Оскар“ в категорията за късометражен анимационен филм.

Друга известна творба на Господинов е романът "Физика на тъгата", който получава множество награди и номинации за престижни отличия.

Георги Господинов е автор и на драматургични текстове, като пиесите му "D.J." и „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, са поставяни на сцените на Сатиричен театър в София, както и в МГТ „Зад Канала“.

Кои са най-търсените заглавия

  •       "Времеубежище";
  •       "Физика на тъгата";
  •       "И всичко стана луна";
  •       „Всички наши тела“.

Успехът на романа „Времеубежище“

През 2020-а година Георги Господинов издава романа „Времеубежище“, който се превръща в една от най-четените  и награждавани български книги. Творбата печели не само отличия в България, но и голямо международно признание.

Господинов е и първият роден писател с номинация за авторитетната литературна награда "Букър". Той дели номинацията за книгата заедно с преводача Анджела Родел. Тя превежда произведението на английски език. Наградата се връчва от 1969 година, а някои от нейните носители са писателите Казуо Ишигуро, Салман Ружди, Маргарет Атууд.

Защо да изберете Ciela.com

Защото тук ще откриете както нови книги, написани от Георги Господинов, така и по-стари негови творби, с които ще можете да попълните домашната си библиотека. Възползвайте се от атрактивните условия за поръчка и доставка, както и от изключително достъпните цени.  В сайта на Сиела можете да намерите богат избор от вдъхновяващи заглавия, които можете да поръчате само с няколко бързи клика.  

Свързани продукти
Балади и разпади - Георги Господинов - събрана поезия
Георги Господинов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
16,00 лв.
И всичко стана луна - второ издание
Георги Господинов
Жанет - 45
рейтинг:
60%
16,00 лв.
DJ: Апокалипсисът идва в 6 вечерта
Георги Господинов
Жанет-45
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Там, където не сме - второ издание
Георги Господинов
Жанет - 45
рейтинг:
1%
17,00 лв.
И други истории - 4-то издание
Георги Господинов
Жанет - 45
рейтинг:
1%
15,00 лв.