Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

История на един германец - Спомени 1914-1933 г.

„История на един германец“ е книга не само за Първата световна война, галопиращата инфлация от 1923 г., радикализирането на политическите партии и възхода на националсоциализма. Разказвайки за тези и още много събития от онова време, тя всъщност ни разкрива много повече. Разкрива ни скритите кътчета на германския характер с всичките му дефицити. И по някакъв парадоксален начин кара и нас, не-германците, да се вгледаме в себе си и да потръпнем.

„История на един германец“ е всъщност история на човека, който – независимо от националната си принадлежност – умее да запази дистанция от страстите на деня, да запази трезвостта, достойнството и личния си периметър, да остане недосегаем за каквито и да било масови психози и екзистенциален страх.





Книгата отговаря, и то под формата на свидетелско показание, на въпроса: „Как можа да се стигне дотук?“ – въпрос, който следвоенното поколение винаги е задавало на предвоенното и на който най-често е било отвръщано с: „Ние нищо не знаехме“. Тя разкрива „как пречупеният кръст бе отпечатан върху германския народ като върху някакво безформено, податливо, кашаво тесто“.

Авторът настоява, че за да се разбере това, трябва да се четат биографии, но не тези на държавниците, а на неизвестните, обикновените хора. Един от най-будните умове на 20-ти век, блестящ журналист на „Щерн“ и „Ди велт“, наричан от сънародниците си „съвестта на Германия“, Хафнер многократно нарича себе си обикновен човек. В същото време той прекрасно съзнава, че с неговата уж твърде лична история, наистина разказва история, „а може би и бъдеща история“. Поставени едно до друго, тези две твърдения съдържат парадокс само на пръв поглед.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:История на един германец - Спомени 1914-1933 г.
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Отвъд децата индиго
П. М. Х. Етуотър
Аквариус
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Невидимото царство. Избрани приказки
Валтер Кан
Аквариус
рейтинг:
1%
6,90 лв.
Магическият център (творчески Фън шуй ритуали на силата)
Карин Брандл
Аквариус
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Миcтъp Бог, тук e Aнa
Фин
Аквариус
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Тайният духовен свят на децата
Тобин Харт
Аквариус
рейтинг:
1%
13,00 лв.