Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

100 любими домашни рецепти - Българска национална кухня

Не е наличен

Сигурно всеки от нас се сеща поне за двама свои приятели, живеещи в чужбина, и техните прочувствени разкази за това, как си правят кисело зеле, варят боб и сънуват вкуса на българския домат и бабините манджи. И ако кулинарните традиции до голяма степен помагат да се опознае един народ, то каква е българската кухня и какви сме ние?

Странно за такава малка територия, като българската, но уж традиционните ни ястия се различават и по географски райони. Типично национално ястие е капамата, но кулинарите знаят, че нищо общо няма например между банската, троянската и добруджанската капама. А катмите в Тетевенско съвсем не са онези, които ще ти предложат в Странджанско.

От векове и до днес българската кухня е сезонна. Казано по друг начин, готвим с това, което природата ни е дала в момента или с което предвидливо сме се запасили. Пролетта, лятото и ранната есен са времената, в които на трапезата ни обилно присъстват пресните зеленчуци и плодове, докато в студените месеци те се изместват от консервирани или изсушени продукти. Сезонна е и употребата на месо. Агнешкото се използва най-често през пролетта, леките меса, като пилешко, са предпочитани през лятото, докато свинското властва на софрата през студените зимни дни. Само рибата не знае сезонна почивка.

Все пак ще трябва да признаем, че макар и специфична в нюансите, българската кухня като цяло си е общобалканска и влиянието на съседските кулинарни навици не ни е отминало. Гозби като различни яхнии, сарми, мусаки и всякаквии десерти са не само в родното меню, но и в това на гърци, турци, сърби, албанци.

Ако има нещо характерно за кухнята ни, което все пак ни отличава от комшиите, то е, че обичаме в ястията да присъстват много зеленчуци, а мазнината в тях не е така обилна. Има обаче и два кулинарни продукта, които са напълно и отвсякъде български - бялото соломурено сирене и киселото мляко.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:100 любими домашни рецепти - Българска национална кухня
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Фокуси за начинаещи и напреднали магове
Красимир Цолов
СофтПрес
рейтинг:
1%
9,99 лв.
Ню Йорк - джобен пътеводител
СофтПрес
рейтинг:
1%
14,99 лв.
Стрес - какво трябва да знаем за него
Проф. д-р Грег Уилкинсън
СофтПрес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Болки в гърба - какво трябва да знаем за тях
проф. д-р Малкълм Джейсън
СофтПрес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Хотелиерският Бизнес
СофтПрес
рейтинг:
1%
9,99 лв.