Facebook Pixel

0800 1 25 25

Безплатно
за цялата страна

Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
-20%
Концлагерът Белене 1949-1987 Сиела 9789542824350
Концлагерът Белене 1949-1987 Сиела 9789542824350

Концлагерът Белене 1949-1987


Издателство: Сиела

Резюме

„Белене“ не е нито първият, нито последният комунистически концлагер, но той съществува много по-дълго от всички останали, от 1949 до 1987 година почти без прекъсване. Географското разположение на този остров, откъснат от България от мощните води на Дунав, дава видимост на преживяното от няколко поколения лагеристи чувство, че си изтръгнат от родината, че си отписан от света на живите. Самата комунистическа власт до своя край целенасочено използва името „Белене“ като заплашителен символ.

Жестокостта в концлагера „Белене“, а това е моделът на всеки комунистически концлагер, е присъща само на човешкото същество, на никое друго!

Дянко Марков

Повече
Цена

Нормална цена: 29,90 лв.

Наша цена: 23,92 лв.

Автор Борислав Скочев
Издателство Сиела
ISBN 9789542824350
Година на издаване 2017
Страници 924
Формат 70/100/16
Език Български

За разлика от военно¬временните концлагери, „Белене“ функционира през един 40-годишен мирен период – но в перманентна война на тоталитарната държава срещу една или друга група от собственото ѝ население, в непрестанна насилствена промяна на обществото и човека. За цялото съществуване на концлагера „Белене“ през него преминават над 15 000 души – 11 000 без съд и присъда и 4000 затворници (1952–1953 г.). Това са голяма част от най-авторитетните в своята среда, най-непримирими¬те към налагания нов ред личности.

Борислав Скочев вади на бял свят цялата потресаваща истина за острова, който уби свободния човек. В книгата са проследени периодите на съществуване на лагера, законовите основания за въдворяване, организацията на концлагерната система, стопанската дейност и принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства... разстрелите. А също проявите на съпротива срещу смазването на човешкия дух.

Това изследване е резултат на десетгодишна работа в архива на Държав­на сигурност, на проучване на лични архиви и архивите на Политбюро, Ми­нистерския съвет и отдел „Затвори“ в ЦДА, на документи в архива на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Будапеща, на достъпния онлайн архив на ЦРУ, на руски, холандски и британски архивни източници и на десетките мемоари на бивши концлагеристи.

5 Концлагерът "Белене" 1949- 1987
Daniela 15.12.2017 г.

Прелиствайки тази книга човек може да научи подробности за съдбата на свои близки, защото авторът е преровил огромно количество документи и спомени. (Моя приятелка, която си купи книгата преди няколко дни ми съобщи смаяна, че е намерила сведения за свои роднини, за които дори не е знаела, че са минали през Белене.)
Прочитайки книгата младите хора в България обаче не само ще научат за съдбите на своите родители, баби и дядовци, за съдбите на свои връстници по времето на комунистическия режим, за съпротивата и страданията на своя народ, но и ще знаят истината и няма да може да бъдат лъгани от палачите на своя народ и техните наследници.
И най-важното: ще разберат природата на тоталитарната власт, която винаги може да се върне. И ще съумеят да разпознават признаците й по-отрано, за да не хлътне отново България – а с нея и децата им, обратно в тоталитарната бездна. Където границите отново може да бъдат затворени, а смехът да се превърне в престъпление.

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)