Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Кръгът "Звено" 1927-1934

"Звено" е сред най-интересните и интригуващи политически организации от първата половина на XX в. Създава се през 1927 г. като идеен елитарен кръг. В началото дейността му е съсредоточена в издаване на списание "Звено", трибуна на неговите идейни послания и анализи. През 1930 г. кръгът се превръща в политически и от следващата година започва да изгражда свои структури в страната. В българската историография се отделя немалко място на ПК "Звено" при изследване на обществено-политическия живот у нас през 20-те и 30-те години на миналия век и поради факта, че отделни негови представители участват в подготвянето на военния преврат през 1934 г. и са водещи фигури при управлението на 19-майското правителство. Много учени-историци, в свои статии или монографии правят характеристика и дават оценка на кръга. Въпреки това развитието му до 19 май 1934 г. не е било предмет на самостоятелно проучване.
Настоящото изследване си поставя за задача да разкрие същността на "Звено" в хронологическите граници от 1927 г. до 19-майския преврат. Вниманието ни ще бъде насочено към изграждането му и преди всичко към изясняване на неговата идеология. Под въздействие на какви фактори се формира, променят ли се вижданията на кръга през годините и в каква посока. За целта е наложителен цялостен преглед на програмните документи, които съставя; на статиите, отпечатани в списанието и във вестник "Изгрев", където чрез многобройни тематични публикации се изразяват позиции за актуални, общественозначими политически събития в страната и се отправят възвания към обществеността. Необходимо е проучване на речите на най-видните звенари, на прокламираните идеи и отстояваните становища в тях, на политическите и обществените прояви, доколкото ги има, на водещите фигури в политическия кръг и др.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кръгът "Звено" 1927-1934
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Двойно предизвикателство
Мария Нейкова
УИ "Св. Климент Охридски"
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Актуални проблеми на трудовото и осигурителното право Т.1
УИ "Св. Климент Охридски"
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Романси в глобално кърваво
Къдринка Къдринова
УИ "Св. Климент Охридски"
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Philistines Beware / Филистинци, пазете се!
Светлин Стратиев
УИ "Св. Климент Охридски"
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Историческата наука и образование в политиката на българската държава 1878-1912 г.
Валентина Задгорска
УИ "Св. Климент Охридски"
рейтинг:
1%
10,00 лв.