Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Куджо

SKU
69634


рейтинг:
20 % of 100
16,90 лв.

С уникалната си сюжетна конструкция “Куджо” с право може да бъде наречен “експериментален трилър” и се родее с друг знаков за 80-те години на XX век роман – “Червения дракон” на Томас Харис.



Романът е носител на Британската фентъзи награда за 1982 година.

Тази книга направи със санбернарите това, което “Челюсти” направи с големите бели акули.

През есента на 1977 г. Стивън Кинг заминава със семейството си за Англия – за да напише история за призраци. Това не е изненадващ ход за писателя – няколко години по-рано той отива в Колорадо, в резултат на което се раждат “Сиянието” и “Сблъсък”. Британските вестници не закъсняват с коментарите: “С богатата си литературна традиция в сферата на готическия роман и разказите за призраци Англия ще помогне на Кинг да сътвори роман, още по-смразяващ и страховит от “Сейлъмс Лот” и “Сиянието”.” Така и става. Книгата бива наречена “Куджо”, но в нея изобщо не става въпрос за привидения и духове. Точно обратното – романът е брилянтен образец на суров реализъм и безмилостна психологическа проза. И действието му изобщо не се развива в Англия.

Вик и Дона Трентън са идеалното американско семейство. Той е преуспяващ рекламен агент, а тя – красива домакиня, която се грижи за четиригодишния им син Тад. Когато Вик започва свой собствен бизнес, те решават да напуснат шумния, престъпен и плашещ Ню Йорк и да заживеят сред идиличното спокойствие на градчето Касъл Рок, щата Мейн. Но дали всичко е толкова хубаво, както изглежда? Какво се крие под фасадата на безметежния семеен живот? И няма ли сбъднатата “американска мечта” да се окаже една горчива илюзия, обречена да се сгромоляса в зловещата паст на ужасяващ кошмар?

Действието в книгата се развива в измисления от Краля градец Касъл Рок, с което “Куджо” се нарежда до култовите романи “Мъртвата зона”, “Тъмната половина” и “Неизживени спомени”.

На другия полюс са семейство Кембър. Джо е монтьор, превърнал големия си хамбар в автосервиз. Обича да си пийва, да псува и да налага съпругата си Черити. Двамата живеят скромно, на ръба на мизерията, и тежкото провинциално ежедневие отдавна е стъпкало мечтите им в калта. Това обаче не се отнася за десетгодишния им син – Брет. Момчето е умно, трудолюбиво и има заложби, както и още нещо, което го отличава от родителите му - бъдеще. Джо Кембър обаче не желае синът му да се развива; за него е достатъчно да наследи занаята му. И най-вероятно би станало точно така, ако един ден Черити не дръзва да се опълчи срещу тираничния си съпруг, отприщвайки невъобразима върволица от кървави събития…

Когато пишех тази книга, си я представях като тухла, запратена в нечий прозорец. В твоя прозорец, верни читателю. Искаше ми се да звучи диво и анархично, като запис на пънк банда.

Стивън Кинг



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Куджо
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Стивън Кинг -

Стивън Едуин Кинг, роден на 21 септември 1947 в Портланд, щата Мейн и е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век.

Стивън Кинг пише своите първи истории на 7-годишна възраст. В училище той продава на своите съученици разказите, които пише. Той не е обичан от учителите и след като го разкриват, е принуден да върне печалбите от своите продажби.

На 13 години той намира кашон със стари книги на баща си, основно хорър и научна фантастика. Това е важно преживяване за него и силно повлиява младия писател.
От 1966 до 1970 г. Кинг следва английски език в университета в Мейн. Там той пише колона в училищното списание, наречена „Боклукчийската кола на Кинг“. За да се издържа, Кинг се захваща със най-различни работи. Една от тях е в индустриална пералня, където той събира материал за разказа си "The Mangler". Вероятно разказът "Аз бях тинейджър обирджия на гробове", е бил замислен в периода, когато Кинг е работил като гробар; това е първият му публикуван разказ (1966).

След университета, Кинг получава сертификат за преподаване на английски език на гимназиално ниво, но тъй като не успял веднага да си намери работа, доходите му идвали основно от разкази, публикувани в мъжки списания. Много от тях са публикувани в сборника "Нощна смяна". През 1971 г. Кинг се жени за Табита Спърс, с която са колеги от университета. През есента на същата година започва работа като преподавател в Хемпдън, Мейн.

Продължава да пише разкази за различни списания и работи върху идеите си за романи. Въпреки това, финансовото състояние на семейството е много лошо - Кинг живее с жена си и детето си в каравана, като често се налага да им спират телефона поради неплатени сметки. В този период Кинг започва да се пристрастява към алкохола. С този проблем той се бори цяло десетилетие.

След публикуването на първия му роман "Кери" последват много успехи. Много от романите на Кинг са филмирани за киното или телевизията.

Свързани продукти
Зеленият път
Стивън Кинг
Бард
рейтинг:
1%
19,99 лв.
Пътна мрежа
Стивън Кинг
Бард
рейтинг:
1%
16,99 лв.
Живата факла
Стивън Кинг
Бард
рейтинг:
1%
19,99 лв.
Очите на дракона
Стивън Кинг
Бард
рейтинг:
1%
17,99 лв.
Тъмната половина
Стивън Кинг
Бард
рейтинг:
1%
19,99 лв.