Facebook Pixel

0800 1 25 25

Безплатно
за цялата страна

Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
-10%
Латински език с медицинска терминология Стено 9786192410544

Латински език с медицинска терминология

Автор: Тамара Петринска
Издателство: Стено

Резюме

Практическо ръководство и упражнения по латински език за медицинските колежи


В настоящия учебник, предназначен за едносеместриален курс, теорията, свързана с езика, е максимално редуцирана, като ред теоретични теми умишлено изцяло са спестени. Даден е път на практиката и възможност да се работи с поглед към по-тясна специалност, където е необходимо. Общотеоретичното, от друга страна, е представено в съвсем задоволителен обем. Превръщането на терминологията от първоначална трудност в код, който улеснява възприемането и общуването, зависи от правилния и най-вече практичен подход към езика на медицинската материя.“, Проф. д-р Вихрен Петков, д.м.

Повече
Цена

Нормална цена: 18,00 лв.

Наша цена: 16,20 лв.

Свързани продукти
Латински език и фармацевтична терминология Латински език и фармацевтична терминология

Нормална цена: 20,00 лв.

Наша цена: 15,80 лв.

Автор Тамара Петринска
Издателство Стено
ISBN 9786192410544
Година на издаване 2019
Корица Мека
Страници 268
Език Български

Дисциплината „Латински език с медицинска терминология“ в медицинските колежи се изучава само един семестър в рамките на учебния план за „професионален бакалавър“. Специализираните медицински термини посрещат нашите студенти още на входа на обучението им в първи курс и ги съпровождат в професионалната им практика за цял живот. В началото терминологията е допълнителна трудност по пътя към вземаните изпити. После в практиката голяма част от общомедицинския език отпада, но ежедневието с конкретно избраната специалност води до шеметно размножаване на тясноспециализирани понятия. На този етап терминологията вече не е допълнител на трудност, а съсловен код, който спестява време и усилия при общуването с колеги и пациенти или при усвояването и ползването на нови продукти или техники.

В настоящия учебник, предназначен за едносеместриален курс, теорията, свързана с езика, е максимално редуцирана, като ред теоретични теми умишлено изцяло са спестени. Даден е път на практиката и възможност да се работи с поглед към по-тясна специалност, където е необходимо. Общотеоретичното, от друга страна, е представено в съвсем задоволителен обем. Превръщането на терминологията от първоначална трудност в код, който улеснява възприемането и общуването, зависи от правилния и най-вече практичен подход към езика на медицинската материя. Именно това цели и настоящият учебник, като ясно насочва фокуса върху „Медицинска терминология“, а не върху „Латински език“. Преди всичко самото име на дисциплината „Латински език“ е това, което погрешно насочва студентите към очакването за филологически подход към учене на език. Оттам лесно се раждат и страховете: „на мен езици не ми вървят“ и „особено пък мъртви!“.

За един специалист по здравни грижи със сигурност е облекчаващо да узнае, че онова, което всъщност го чака, нито е точно „език“, нито е точно „латински“. „Език“ не е, защото за толкова учебно време и в такъв професионален профил обучението не цели създаване на умения за четене, писане, говорене и разбиране, а овладяването на няколко правила и окончания, позволяващи да разпознаем единственото от множественото число и да кажем например „шийка НА кост“ или „счупване НА ребро“. А „Латински“ не е, защото медицинският речник е двойна сплав от латински и старогръцки с доста ясно определени територии: анатомията (или хардуерът в медицината) си служи с латински цели думи и прости словосъчетания от тях, а клиниката и патологията (или софтуерът, който раздвижва целия хардуер) си служат с дълги и сложни термини, механично нанизани от прости старогръцки парчета, без никакви граматични усилия.

Настоящият учебник дава лесна и бърза комуникация между латинския анатомичен и гръцкия клинико-патологичен свят. Във всяка тема се създават множество повтарящи се възможности за проверка на гръцко-латински съответствия на термините. Няма излишно акцентиране върху граматика, извън нужното за специалист по здравни грижи, а речниците и приложенията в края на учебното помагало го правят и чудесен източник за подредени и надеждни справки, към които студентите да се обръщат и в по-нататъшните етапи от обучението си.
 
Проф. д-р Вихрен Петков, д.м.


СЪДЪРЖАНИЕ:

Предговор     5
Таблица № 1. Общ преглед на формите за именителен и родителен падеж     6
Таблица № 2. Формиране на родителен падеж множествено число     7
Таблица № 3. Формиране на акузативите и на аблатив в единствено число     8
Таблица № 4. Формиране на аблатив в множествено число     8
Таблица № 5. Таблица на основните разлики между трите подтипа на III склонение     9
Таблица № 6. Numeralia. Числителни      10
Таблица № 7. Схема на склоненията според Gen.Sg., род и основна гласна     12
Увод в курса по латински език и медицинска терминология     13
Declinatio prima. Първо (А) склонение     21
Declinatio secunda. Второ (О) склонение    31
Declinatio tertia. Трето склонение – общ преглед     47
Declinatio tertia consonans. Трето консонантно склонение     49
Declinatio tertia vocalis. Трето вокално (I) склонение     63
Declinatio tertia mixta. Трето смесено склонение     69
Adjectiva declinationis tertiae. Прилагателни по III склонение     76
Gradus comparationis. Степени за сравнение     86
Declinatio quarta. Четвърто (U) склонение     93
Declinatio quinta. Пето (E) склонение     102
Revisio – declinationes graecae. Преговор – гръцки склонения     105
Приложение № 1. Употреба на предлози с Accusativus и Ablativus    113
Приложение № 2. Студентски химн Gaudeamus igitur     116
Приложение № 3. Анатомични термини     118
Приложение № 4. Лицево-челюстни и зъботехнически термини     148
Приложение № 5. Дерматологични термини     158
Приложение № 6. Лабораторни термини     162
Приложение № 7. Изпитни тестове за самопроверка (по специалности)    175
Латинско-български речник     187
Българско-латински речник     227
Библиография     265

Все още няма коментари и оценки за този продукт

Успешно завършени поръчки на сайта Ciela.com се обработват в рамките на 3 работни дни или повече, в зависимост от натовареността на електронната книжарница и спецификата на избраните продукти(за музика, учебници и др. е възможно допълнително забавяне)

Няма техническа възможност за добавяне или премахване на продукти, във вече завършени поръчки.

Няма техническа възможност за сливане или обединяване на поръчки.

При предварително платени поръчки (с карта, по банка или epay), както и за поръчки с доставка до АПС, няма техническа възможност за опцията "Преглед" на пратката.

След успешно завършване на поръчка, молим да запишете номера на заявката си (номерата на поръчките започват с 300.....).

В случай, че не получите мейл, не се притеснявайте - имате ли номер, значи поръчката Ви е постъпила в системата ни.

 

ВАЖНО! За всички поръчки направени по време на промо кампания -50% на Ciela.com!

Срокът за доставка на поръчките, направени по време на промо кампанията -50% на Онлайн книжарница Сиела - Ciela.com, е до 20 РАБОТНИ дни, след приключване на промоцията! Този срок може да бъде удължен допълнително в зависимост от поръчаните продукти и натовареността на електронната книжарница.
По възможност, молим да не правите спешни поръчки, защото не гарантираме тяхното изпълнение в по-ранен срок от обявения. Имайте предвид че няма техническа възможност за добавяне или премахване на артикули от вече завършени поръчки. Няма възможност за обединяване или сливане на поръчки и всяка поръчка се обработва и доставя по отделно и по етапно, според реда си на постъпване.

Имайте предвид, че обработката на огромният обем от поръчки, понякога ни възпрепятства да отговаряме на всички телефонни обаждания.

В случай, че не можете да се свържете с нас по телефона, пишете ни на shop@ciela.com и при първа възможност ще Ви върнем отговор.

Заявената за покупка стока се доставя за сметка на Клиента на посочения от него "адрес за доставка" с куриерска фирма "Спиди". С Еконт на този етап работим само до офис и Еконтомат. Срокът на доставка може да бъде удължен до 30 дни от деня на поръчката в случай на:
- провеждани от CIELA.COM кампании, свързани с продажба на по-ниски цени, на предлагани стоки;
- при поръчка на учебници, учебни тетрадки и други учебни пособия;
- в случай, че поръчаната стока не е налична на склад;
- при дадени от Клиента неверни данни, необходими за доставката;
- при невъзможност за връзка с Клиента;
- форсмажорни обстоятелства, независещи от CIELA.COM.


Възможно е забавяне и в случаи, в които поради обема, естеството на поръчката и/или непредвидени обстоятелства се налага по-дълъг срок за доставка, за което Клиентите следва да бъдат уведомени своевременно.
Стоката се доставя подходящо опакована, съобразно вида ѝ и транспорта.
Молим да се възползвате от опцията ПРЕГЛЕД, за да се уверите, че продуктите са в добър търговски вид.

За доставките си Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт. Средната стойност на доставката е около 4.00 лв, тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес. Пример: Ако поръчате една обикновена книга с меки корици до офис в София, доставката може да е 3.5 лв, но ако поръчате 10 книги с твърди корици до адрес в Ямбол, доставката може да надмине 10 лв.

При нас може да поръчате до офис на Еконт, до Еконтомат (денонощен автомат за пратки на Еконт), до офис на Спиди, до АПС на Спиди и до адрес, като доставките до адрес се извършват само със Спиди. Също така изпълняваме поръчки до чужбина, като за доставката ползваме услугите на Български пощи.

Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. (Не важи за поръчки извън България и поръчки съдържащи електронни книги.)

Поръчки, направени извън промо кампания, се обработват и изпращат в срок до 3 работни дни, след като поръчката е преминала в статус "Подготовка". Клиентът бива уведомен, чрез мейл, за промяната статуса на поръчката си.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката или предаването на Вашата поръчка.
Тя съответства на документа Касов бон/Касова бележка. За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Благодарим за разбирането! Приятно пазаруване!
Екипът на Ciela.com

За Автора

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)