Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Опасно знание. Публицистика 1944-1948

Изданието съдържа публицистични текстове от Константин Петканов (1891–1952), публикувани в периодичния печат между октомври 1944 и януари 1948 г.



Те се появяват предимно по страниците на вестник „Изгрев“ и списание „Балкански преглед“. Сборникът представя само част от публицистичното творчество на Петканов, създавано в „буферното“ време между Третото българско царство и Народна република България – общо 47 статии и есета, които се публикуват за първи път в книга. Предпочетени са онези текстове, които очертават езиковото поведение на К. Петканов като алтернативно присъствие в цялостната политическа и културна среда след 9 септември 1944 г. По същество те са насочени срещу политиката на Комунистическата партия, която по това време доминира в управляващата коалиция Отечествен фронт; пледират за отстояване на плурализма в страната, за свобода на словото, за прогонване на насилието и страха, за независимост на писателската личност и автономност на литературата. Това е уникален за своето време глас на православен християнин, независим писател и свободен човек.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Опасно знание. Публицистика 1944-1948
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Хранене и здраве съобразно природата и учението на Петър Дънов
Христо Дочев
Кралица Маб
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Убийство по български
Николай Аретов
Кралица Маб
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Диалози отвъд брега на Тежу
Франсишку Жузе Магаляйнш
Кралица Маб
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Морава звезда кървава
Константин Петканов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Индже войвода - предстоящо
Константин Петканов
Българска история
рейтинг:
1%
20,00 лв.