Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Отглеждане на буби

122 страници некст, плюс 16 стр. цветни снимки!

В книгата ще намерите всичко необходимо за отглеждането на буби. Тя е разделена на три основни части:

  1. Черничарство;
  2. Бубарство;
  3. Икономика и организация на бубарството.
" Според летописите бубарството в България е практикувано още през XI век, но особено силно се развива в средата и края на XIX и първата половина на XX век, а през 80-те години на XX век страната е произвеждала 1500 тона сурови пашкули годишно и е заемала 8-мо място в света и първо в Европа.

Бубарството е един от малкото подотрасли на земеделието, който е в състояние да осигури, без значителни капиталовложения и за сравнително кратък период от време, доходи на фермерите, а преработката на пашкулите и суровата коприна - голям брой работни места. Благоприятният климат и съществуващите богати национални традиции са решаващи предпоставки за по-нататъшното развитие на бубарството. Производството на пашкули се нарежда на едно от първите места по приходи от декар обработваема земя, което го прави особено подходящо за дребните земеделски стопанства.

В България все още над 15 000 земеделски стопани са съхранили черничевите си дървета и материално-техническата база за отглеждане на буби, което ще позволи при създаване на благоприятни условия за развитие на бубарството, производството на пашкули да бъде увеличено многократно само в рамките на няколко години. Наличните черничеви дървета в страната са достатъчни, при положение че бъдат изрязани и евентуално подмладени, за производството на около 500 тона сурови пашкули годишно, което представлява един значителен потенциал за многократно увеличаване на производството и то - без влагане на съществени инвестиции.

По отношение на развитието на бубарството в момента България разполага с много добри перспективи. Страни от Европейския съюз, като Франция и Италия, чиято копринено-текстилна промишленост зависи изцяло от вноса на суровина от Китай, са силно заинтересувани от намирането на алтернативни призводители, които да доставят сравнително евтина и качествена сурова коприна. От всички европейски страни България разполага с най-големия и качествен потенциал за развитие на бубарството, което наред с близостта ни до развитите икономически страни на Западна Европа, явяващи се един значителен пазар за естествена коприна, създава добри предпоставки ва повишаване производството на коприна в бъдеще. Тъй като в повечето страни-членки на ЕС бубарството не е особено добре развито, българските фермери няма да влязат в конкуренция с производителите от Евросъюза, а дори напротив - България би могла да осигурява сурова коприна за текстилната промишленост на Италия и Франция, като алтернатива на вноса от Китай.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Отглеждане на буби
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Кошери
Йордан Христов
Еньовче
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Кайсията - Секрети и съвети
Люляна Иванова
Еньовче
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Кашкавал. Парени сирена
Ангел Кожев
Еньовче
рейтинг:
1%
40,00 лв.
Производство на домашни вина и ракии
Димитър Цаков
Еньовче
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Защита на лозата, овощните и зеленчуковите култури от болести, неприятели и плевели
Христос Арабаджиев, Петър Николов
Еньовче
рейтинг:
1%
6,00 лв.