Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Саломе

Топла южна нощ. Цар Ирод Антипа празнува с юдейските велможи деня на своето рождение. Обвита със седем воала, напред излиза Саломе, неговата доведена дъщеря, за да го поздрави с танца си. Младата жена лети, припада, огъва се и се извива под звуците на неземна музика, а воалите се свличат един след друг, за да остане след последния голо мургавото й тяло. Почти в несвяст от видяното цар Ирод изпълнява единственото й желание - да й поднесе главата на Йоан Кръстител.

Една легенда, която вече две хилядолетия занимава въображението на творци от цял свят. Един образ, станал олицетворение за зловещата сила на фаталната жена.

Но коя е Саломе? Реално съществувала юдейска княгиня, или плод на въображението на древните? През последните десетилетия излизат все повече факти, на базата на които немският писател Ерик Валц е създал своя голям и вълнуващ роман за една високообразована жена и далновидна предводителка на своя народ.

Денят на раждането й преди 2000 години е един от най-тъмните моменти в историята на Юдея. Тогава дядо й, цар Ирод Велики, от страх пред предсказанието, че се е родил враг на царството му, заповядал да убият всички момчета, родени в страната на този ден. Животът на Саломе бил под заплаха още от първия си час.

Но момичето се оказало умно и надраснало връстниците си. Неусетно за околните Саломе се сдобила с недостъпни за една жена знания и обърнала поглед към управлението на царството. Въпреки съпротивата на завистници и интриганти младата жена успяла да се сдобие със собствена провинция – Ашдод, и под нейното управление страната се превърнала в център на науките и изкуствата.

Саломе живяла в неспокойно време, когато господствали строги свещеници и водачи на секти, а насилието било ежедневие. Тайната й любов към гръцкия архитект Тимон представлявала постоянна заплаха като надвиснал Дамоклев меч. Заради Тимон тя допуснала най-голямата грешка в живота си. Разочарована от народа си и прогонена като предателка, пътят й я отвел първо към Рим на цезарите, после обаче тя се завърнала в Свещената земя, където започнала последната битка за короната на Юдея...

 


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Саломе
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Робинзон Крузо
Даниел Дефо
Скорпио
рейтинг:
1%
7,50 лв.
Фън Шуй. Енциклопедия
Ева Пригниц
Лира Принт
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Червената майка
Франк Линдерман
Шамбала
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Крион, книга 6: Партньорство с Бог
Крион
Аратрон
рейтинг:
1%
13,00 лв.
Жена за обесване
Пънар Кюр
Летера
рейтинг:
1%
10,00 лв.