0800 1 25 25

Безплатно
за цялата страна

Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
Разширено търсене
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.

Съвети, които ще Ви помогнат поръчката Ви да пристигне по-бързо.

Прочетете, преди да поръчате книги от промоцията на Сиела

Тези съвети ще помогнат поръчката Ви да пристигне по-бързо.

--------------------------------

1. Направете си предварително регистрация на Ciela.com – отнема няколко минути.

2. Въведете внимателно и изчерпателно адреса за доставка. Започнете да попълвате полетата, изчакайте  1-2 секунди и изберете от появилият се списък.

3. Внимателно попълнете телефона си без интервали, препинателни или каквито и да е било други знаци или символи. Това е много важно, както за нас, така и за куриерите.

4. В случай, че желаете фактура, просто попълнете прилежно полетата, които ще Ви се появят при маркиране на отметката „Желая фактура”.

5. Подберете предварително книгите, които искате да поръчате и ги добавете в списъка си с любими – просто натиснете на сърчицето. След това, в профила си ще откриете поле „Любими”, там ще намерите списък с книгите и ще можете да ги добавите  всички с един клик в кошницата си.

6. Моля, бъдете изключително внимателни, колко бройки от даден продукт  имате в кошницата, преди да пристъпите към завършване на поръчката. Понякога в бързането си, може да кликнете повече пъти върху бутона „Добави в кошницата” – всеки клик добавя 1 бр. в кошницата, и в последствие се оказва, че сте поръчали повече бройки, от колкото сте искали.

7. Поради огромния обем от поръчки по време на нашата промоция, срокът за обработка и доставка на Вашата поръчка е до 15 работни дни. Правим всичко по силите си да скъсим този срок. Поръчки, платени с карта и съдържащи само книги на издателство Сиела са с приоритет и пристигат по-бързо.

8. Срокът за обработка и доставка на Вашата поръчка е по-малък, когато поръчате само книги на издателство Сиела. Всяка поръчка съдържаща продукт, различен от книга на Сиела, забавя допълнително доставката, тъй като тези продукти не се държат при нас на склад.

9. Ако сте получили 9-цифрен номер, започващ с 3000 на Вашия имейл с потвърждение, означава че Вашата поръчка е успешно регистрирана в нашата система и в най-скоро време ще бъде обработена. С този номер по-лесно и бързо можем да Ви предоставим информация за статуса.

10. Когато отправяте запитване към нас, свързано с вече завършена поръчка, моля пригответе си предварително номера на поръчката. Пример: 64125 или 300064125.

11. Когато разберете, че някой е получил своите книги от промоцията, а Вие все още не сте, не се паникьосвайте, вашите книги ще пристигнат грижливо пакетирани в следващите няколко дни. След като поръчката Ви премине обработка и се предаде на куриерите, получавате имейл с номер на товарителница, с който може да проследите пратката си в сайта на куриерската фирма.

12. Куриерската фирма би следвало да Ви уведоми със SMS, че имате пратка. Ако желаете да промените адреса за доставка, може да го направите, като се свържете с куриерите и им предоставите номера на товарителницата  или данните си и новият адрес за доставка.

13. Моля имайте предвид, че всички наши сътрудници са заети с обработката на поръчките Ви и са затруднени да отговарят на посочените канали за контакт. Това да звъннете по телефона с въпроса „Кога ще получа поръчката си?” няма да забърза нейната доставка, даже напротив. Всички поръчки се обработват постепенно и поетапно. Работим по 12 часа без почивен ден за да можем максимално бързо да изпълним всички поръчки във възможно най-кратък срок. 

В случай, че има проблем с поръчката Ви, ние ще се свържем с Вас.

14. По време на промоцията ни, сайта ни генерира огромен трафик и това понякога може да доведе до забавяне. Моля, бъдете търпеливи. Ако не сте кликнали на бутона „Завършете поръчката” значи нямате поръчка при нас.

15. Експресната(1 ден) и икономичната(2 дни) доставка са на една цена, всички наши клиенти ползват експресна доставка, но заплащат стойността на икономичната. Няма по-евтина доставка. По време на промоцията тези срокове се удължават до 15 работни дни, поради огромният брой поръчки. Тоест, щом сте направили поръчка по време на промо кампания, няма експресна или икономична услуга, може да получите пратката си след 2 дни, а може и след 10.

16. Най-важното е да премислите внимателно продуктите, които искате да поръчате. За съжаление нямаме техническа възможност да сливаме поръчки. Така  че, ако направите 3 поръчки за един адрес, ще се наложи да платите за 3 доставки на 3 различни пратки, които може да пристигнат в различни дни.

17. Когато правите поръчка с избор на плащане "с карта", завършите поръчката, но статуса е "Приета" - това означава, че плащането не е минало успешно и тази поръчка няма да бъде обработена. Успешно платените поръчки с карта влизат директно в статус "Обработка".

За да не се обърквате, ТУК може да разберете какво значат статусите на поръчките при нас.