Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Себичният ген - твърда корица

Книга за всеки, който се интересува от вселената и от мястото на човека в нея.



Ние сме създадени от нашите гени. Ние, животните, съществуваме, за да ги съхраним и не сме нищо повече от машини за оцеляване. Светът на себичния ген е свят на свирепа конкуренция, безмилостна експлоатация и измама. А актовете на очевиден алтруизъм при пчелите, които се самоубиват, когато жилят, за да защитят кошера, или при птиците, рискуващи живота си, за да предупредят ятото за приближаващия се ястреб? Противоречи ли това на фундаменталния закон за егоистичността на гена? В никакъв случай. Докинс показва, че себичният ген е и много „хитър“. И той лелее надеждата, че нашият вид, Homo sapiens – единствен на Земята, – е в състояние да се разбунтува срещу „намеренията“ на себичния ген. Тази книга е зов за борба, ръководство и манифест. Тя завладява ума като истински трилър. „Себичният ген“ е световен бестселър, преведен на много езици.

Научна, остроумна и много добре написана... опияняващо добра книга.

Сър Питър Медауар, „Спектейтър“

 

За автора

Докинс става известен през 1976 г. именно с тази книга. В нея той обяснява в популярна и общодостъпна форма редица възгледи на теорията за еволюцията от гледна точка на гените. Докинс въвежда думата мем и предлага да бъде основано ново научно направление – меметика. Книгата му „Разширеният фенотип“, публикувана през 1982 г., е значителен принос към еволюционната теория. В нея той изказва твърдението, че ефектите във фенотипа не се ограничават само с тялото на организма, а могат да се разпрострат в околната среда, включително и в телата на други организми.

Клинтън Ричард Докинс и Даниъл Денет изказват идеята, че гените имат и свой културен еквивалент. Мислите, както и различните поведения, са способни да се възпроизвеждат. Те се дублират чрез меметни процеси и паразитират върху приемници, които след това ги възпроизвеждат.

Ричард Докинс често участва в телевизионни и радиопрограми. Изнася лекции пред различна публика на теми, свързани с еволюцията, креационизма и религията.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Себичният ген - твърда корица
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Делюзията Бог
Ричард Докинс
Изток-Запад
рейтинг:
1%
19,00 лв.
Най-великото шоу на земята
Ричард Докинс
Сиела
рейтинг:
100%
22,90 лв.
Сказанието на прадедите
Ричард Докинс
Изток - Запад
рейтинг:
1%
45,00 лв.
Себичният ген - мека корица
Ричард Докинс
Изток - Запад
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Е-книга
Е-книга Наука в душата
Ричард Докинс
Сиела
рейтинг:
1%
14,00 лв.