Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2021

Вторият брой на списание „Медицинско право и здравеопазване“ - бр. 2/2021

  • Гост на броя: Професор Румен Хичев, д-р по медицина - Здравеопазването в Съединените американски щати;
  • „Правни проблеми при процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарствени продукти“ от Цветолюба Васева;
  • „Правен статут на лечебните заведения в контекста на възлагане на обществените поръчки“ от Йоана Маринова-Стефанова;
  • „Правният режим на здравеопазването като аспект на националната сигурност“ от д-р Светла Качарова;
  • „Covid-19 – актуална нормативна уредба за периода 01.02 – 31.03.2021 г.“ от д-р Надежда Славчева и Лилия Монова.
  • Юриспруденция:
    Решение № 15476 от 14.12.2020 г. на ВАС по адм. д. № 6835/2020 г., VI о;
    Решение № 4699 от 14.04.2021 г. на ВАС по адм. д. № 1376/2021 г., VI о;
    Решение № 6032 от 19.05.2021 г. на ВАС по адм. д. № 2245/2021 г., VI о;
    Решение № 5598 от 11.05.2021 г. на ВАС по адм. д. № 3009/2021г., VI о.

Редакционна колегия: Проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Огнян Герджиков, проф. д-р Иван Тодоров, Проф. д.ю.н. Живко Драганов, проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н.
Дата на издаване: юни 2021.



Не е наличен

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 2 от 2021 г. на списанието публикуваме две статии на автори по актуални въпроси, свързани с обществените поръчки в сферата на здравеопазването. Третата статия е иновативна – обвързва правната регулация на здравеопазването с националната сигурност на държавата.


В статията на юриста Цветолюба Васева „Правни проблеми при процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарствени продукти“ е направен задълбочен анализ на проблемите, свързани с възложителите на обществени поръчки – лечебните заведения – публични възложители при закупуване на лекарствени продукти. Като определя кръгът на лечебните заведения, които следва да спазват процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП), тя разяснява правилното прилагане на някои спорни въпроси при „обособените позиции“, изготвянето на технически спецификации и др. Коментира съдебната практика и практиката на Комисия за защита на конкуренцията. Обръща специално внимание на новите изменения в закона и особеностите при тяхното прилагане.


В статията „Правен статут на лечебните заведения в контекста на възлагане на обществените поръчки“ на юриста Йоана Маринова-Стефанова е направено интересно изследване на лечебните заведения-търговски дружества, според вида на тяхната капиталова собственост и прилагането на ЗОП спрямо тях.


С вещина се отличава сравнителния анализ на правния статут на лечебните заведения, според извършваната от тях дейност и естеството на разходваните за тази дейност средства, при прилагане на ЗОП. Авторката коментира взаимовръзката между европейското законодателство и ЗОП, както и практиката на Съда на ЕС. Аргументира изводи относно лечебните заведения с изцяло частен капитал и приложимостта на обществените поръчки в тяхната дейност.


В списанието е включена статия по въпрос, който не е изследван принципно в медицинското право, а именно – взаимовръзката между правната регулация на медицинската помощ при бедствия и кризи с националната сигурност на държавата. Авторката Светла Качарова, доктор по право, изследва системата за оказване на медицинска помощ, на финансирането на медицинската помощ и др., така че да не се допусне невъзможност на държавата да реагира в кризисна ситуация, с цел гарантиране на националната сигурност.

Изключително интересно за аудиторията е изложението на професор д-р по медицина Румен Хичев в рубриката „Гост на броя“ със заглавие „За здравеопазването в Съединените Американски Щати“.

Професор Хичев, с ерудицията си и дългогодишния мениджърски опит в САЩ, запознава читателите с правния режим на трансплантацията и донорството в САЩ и с управлението на пандемичната криза от Ковид-19. Особен интерес за академичната общност представлява информацията относно статута на гост-професорите в университетите и практическата насоченост на висшето образование в САЩ.


Традиционно, продължава публикуването на издадени актове на централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID-19 в страната ни, като в този брой е обхванат периода от 01.02 – 31.03.2021 г. Обзорът регулярно се извършва от колеги, членове на дружеството, и се публикува в специалната рубрика в правния интернет сайт Лекс.бг.


Редакционната колегия избра четири решения на Върховния административен съд, като три от тях касаят наложени санкции на лечебни заведения, сключили договори със здравната каса. Четвъртото съдебно решение има за предмет спор относно отказ на здравната каса за лечение в чужбина на пациент.


Надяваме се да сме полезни със съдържанието на настоящия брой на списанието.


юни 2021 г. редакционна колегия:

  • Проф. д-р Дарина Зиновиева;
  • Проф. д-р Огнян Герджиков;
  • Проф. д-р Иван Тодоров;
  • Проф. д.ю.н. Живко Драганов;
  • Проф. д.м.н. Параскева Стаменова.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2021
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Майките
Теодора Димова
СИЕЛА
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.