Facebook Pixel

0800 1 25 25

Безплатно
за цялата страна

Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
-20%
Списание Медицинско право и здравеопазване 02/2021 Сиела 27387070

Списание Медицинско право и здравеопазване 02/2021


Издателство: Сиела

Резюме

Вторият брой на списание „Медицинско право и здравеопазване“ - бр. 2/2021 • Гост на броя: Професор Румен Хичев, д-р по медицина - Здравеопазването в Съединените американски щати;

 • „Правни проблеми при процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарствени продукти“ от Цветолюба Васева;

 • „Правен статут на лечебните заведения в контекста на възлагане на обществените поръчки“ от Йоана Маринова-Стефанова;

 • „Правният режим на здравеопазването като аспект на националната сигурност“ от д-р Светла Качарова;

 • „Covid-19 – актуална нормативна уредба за периода 01.02 – 31.03.2021 г.“ от д-р Надежда Славчева и Лилия Монова.

 • Юриспруденция:
  Решение № 15476 от 14.12.2020 г. на ВАС по адм. д. № 6835/2020 г., VI о;
  Решение № 4699 от 14.04.2021 г. на ВАС по адм. д. № 1376/2021 г., VI о;
  Решение № 6032 от 19.05.2021 г. на ВАС по адм. д. № 2245/2021 г., VI о;
  Решение № 5598 от 11.05.2021 г. на ВАС по адм. д. № 3009/2021г., VI о.


Редакционна колегия: Проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Огнян Герджиков, проф. д-р Иван Тодоров, Проф. д.ю.н. Живко Драганов, проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н.
Дата на издаване: юни 2021.

Повече
Цена

Нормална цена: 11,00 лв.

Наша цена: 8,80 лв.

Свързани продукти
Е-книга Медицинско право и здравеопазване 02-2021 Е-книга Медицинско право и здравеопазване 02-2021

Нормална цена: 11,00 лв.

Наша цена: 8,80 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване 01/2021 Списание Медицинско право и здравеопазване 01/2021

Нормална цена: 11,00 лв.

Наша цена: 8,80 лв.

Е-книга Медицинско право и здравеопазване 1-2021 Е-книга Медицинско право и здравеопазване 1-2021

Нормална цена: 11,00 лв.

Наша цена: 8,80 лв.

Медицинско право Медицинско право

Нормална цена: 37,00 лв.

Наша цена: 29,60 лв.

Автор Колектив
Издателство Сиела
Поредица Списание „Медицинско право и здравеопазване“
ISBN 27387070
Година на издаване 2021
Корица Мека
Страници 152
Формат 14,3x21
Език Български

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 2 от 2021 г. на списанието публикуваме две статии на автори по актуални въпроси, свързани с обществените поръчки в сферата на здравеопазването. Третата статия е иновативна – обвързва правната регулация на здравеопазването с националната сигурност на държавата.


В статията на юриста Цветолюба Васева „Правни проблеми при процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарствени продукти“ е направен задълбочен анализ на проблемите, свързани с възложителите на обществени поръчки – лечебните заведения – публични възложители при закупуване на лекарствени продукти. Като определя кръгът на лечебните заведения, които следва да спазват процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП), тя разяснява правилното прилагане на някои спорни въпроси при „обособените позиции“, изготвянето на технически спецификации и др. Коментира съдебната практика и практиката на Комисия за защита на конкуренцията. Обръща специално внимание на новите изменения в закона и особеностите при тяхното прилагане.


В статията „Правен статут на лечебните заведения в контекста на възлагане на обществените поръчки“ на юриста Йоана Маринова-Стефанова е направено интересно изследване на лечебните заведения-търговски дружества, според вида на тяхната капиталова собственост и прилагането на ЗОП спрямо тях.


С вещина се отличава сравнителния анализ на правния статут на лечебните заведения, според извършваната от тях дейност и естеството на разходваните за тази дейност средства, при прилагане на ЗОП. Авторката коментира взаимовръзката между европейското законодателство и ЗОП, както и практиката на Съда на ЕС. Аргументира изводи относно лечебните заведения с изцяло частен капитал и приложимостта на обществените поръчки в тяхната дейност.


В списанието е включена статия по въпрос, който не е изследван принципно в медицинското право, а именно – взаимовръзката между правната регулация на медицинската помощ при бедствия и кризи с националната сигурност на държавата. Авторката Светла Качарова, доктор по право, изследва системата за оказване на медицинска помощ, на финансирането на медицинската помощ и др., така че да не се допусне невъзможност на държавата да реагира в кризисна ситуация, с цел гарантиране на националната сигурност.

Изключително интересно за аудиторията е изложението на професор д-р по медицина Румен Хичев в рубриката „Гост на броя“ със заглавие „За здравеопазването в Съединените Американски Щати“.

Професор Хичев, с ерудицията си и дългогодишния мениджърски опит в САЩ, запознава читателите с правния режим на трансплантацията и донорството в САЩ и с управлението на пандемичната криза от Ковид-19. Особен интерес за академичната общност представлява информацията относно статута на гост-професорите в университетите и практическата насоченост на висшето образование в САЩ.


Традиционно, продължава публикуването на издадени актове на централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID-19 в страната ни, като в този брой е обхванат периода от 01.02 – 31.03.2021 г. Обзорът регулярно се извършва от колеги, членове на дружеството, и се публикува в специалната рубрика в правния интернет сайт Лекс.бг.


Редакционната колегия избра четири решения на Върховния административен съд, като три от тях касаят наложени санкции на лечебни заведения, сключили договори със здравната каса. Четвъртото съдебно решение има за предмет спор относно отказ на здравната каса за лечение в чужбина на пациент.


Надяваме се да сме полезни със съдържанието на настоящия брой на списанието.


юни 2021 г. редакционна колегия:

 • Проф. д-р Дарина Зиновиева;
 • Проф. д-р Огнян Герджиков;
 • Проф. д-р Иван Тодоров;
 • Проф. д.ю.н. Живко Драганов;
 • Проф. д.м.н. Параскева Стаменова.

Все още няма коментари и оценки за този продукт

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)