Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Управляването на себе си и на другите (Курс лекции в Колеж дьо Франс 1982-1983)

Лекциите са въведение в изследването на понятието parresia. Фуко оригинално чете образци от античното наследство, но в регистъра на СМЕЛОСТТА ДА СЕ ГОВОРИ ИСТИНАТА, и то с поемане на риск, който може да стигне до риска за собствения живот. Това се оказва забравеното етическо основание на демокрацията, постепенно преобразувало се в обръщане към душата на владетеля и набелязало пътищата на духовното наставляване.

През кристално разпоредените отношения между философия, политика, реторика, истина, демокрация, общ интерес Фуко предлага една нова модалност за правене на история на философията. Но също нахвърля фигура на философа и философията, в която разпознаваме него самия: като тръгва от легендарния текст на Кант за Просвещението, той показва нашето, но и собственото си вписване в онова, което нарича философска модерност. И никъде другаде не е обглеждал така ясно собствената си работа през годините, както тук.

Курсът лекции от 1982-1983 г. е първата част от двугодишно занимание на Фуко с темата за управляването на себе си и на другите: саморефлексивен концентрат на водилата го през годините мотивация и последно изследване преди смъртта му, негово завещание и покана за работа към оставащите.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Управляването на себе си и на другите (Курс лекции в Колеж дьо Франс 1982-1983)
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Епистемология на прикритостта
Ив Козофски Седжуик
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
12,00 лв.
История на сексуалността - том 1 - Волята за знание
Мишел Фуко
Критика и Хуманизъм
рейтинг:
1%
22,00 лв.
История на сексуалността - том 2 - Употребата на удоволствията
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Фуко - Смелостта за истината
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
36,00 лв.
История на сексуалността - том 4 - Признанията на плътта
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
39,00 лв.