Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

За автобиографичната памет

Настоящето изследване върху автобиографичната памет застъпва следните въпроси: това, което се случва, когато се припомня нещо и защо някои неща се припомнят, а други - не? Какво е отношението между настоящото преживяване и възприетото минало? Работната хипотеза гласи, че автобиографичната памет е конструиран континуум. Анализират се условията за автобиографична памет и се предоставя равносметка на структурата й, която, по мое мнение, е йерархична. Автобиографичната памет е синоним на епизодичната памет, в смисъл, че това е памет за важните събития в личния живот. Може да се оспорва, че не всички автобиографични спомени са епизодични, тъй като е възможно да се припомнят житейски факти, като напр. рожден ден без да се припомнят като лични отминали преживявания. Но наистина ли се припомня рожденият ден, т.е. денят, в който човек е роден, или този факт се знае? Второто е по-вероятно. От друга страна, дали всички епизодични спомени са автобиографични? Когнитивистите могат да възразят, че резултатите от проучванията върху паметта при животните следва също да се вземат под внимание. Въпросът дали животните разполагат с епизодична памет може временно да се замрази, поне докато когнитивистичните етологични проучвания докажат дали животните имат понятие за минало време . По мое мнение структурата на автобиографичната памет е семантична (и, съответно, характерна за хората) и включва репрезентационна теория и темпорална рамка, както и възможност да конструира непрекъснатост според представените в настоящето изследване условия и правила за тази структура, както и елементите й, абстрактни отличителни черти и отношения, управляващи възможните комбинации от епизоди. Автобиографичната или епизодична памет представлява памет за интенционални човешки действия и преживявания.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:За автобиографичната памет
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Светът през XX век
Пламен Цветков
Нов български университет
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Език. Литература. Култура / Годишник Том 6 - 2005 г.
Сборник
ИК Нов български университет
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Българската общественост за расизма и антисемитизма
Мира Майер
ИК Нов български университет
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Да четем Далчев
Сборник
ИК Нов български университет
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Белите облаци
Крум Ацев - съставител
ИК Нов български университет
рейтинг:
1%
26,00 лв.