Четенето не е задължение, а забавление!

От тази година книжарници Сиела стартираха една нова инициатива, която има за цел да популяризира четенето сред децата.

Лятната ваканция е време за много игри и пътешествия, но също така и за отдих с книга в ръка. И тук в помощ както на децата така и на техните родители идва сборникът на книжарници Сиела, който предлага селекция от любимите детски книги на редица известни български личности, които да накарат малчуганите да четат повече през лятната ваканция.

Книгите в сборника са подбрани за деца от 1 до 7 клас, а заглавията са от незадължителния списък училищна литература.

И за да бъде инициативата още по-мотивираща всички малки читатели могат да се включат в игра с награди като изпратят любимия си цитат до 1 септември 2017 г. на адрес:
[email protected]

Подробности могат да намерят в книжката, която се разпространява свободно в книжарници Сиела.

В продължение на няколко публикации ще ви представяме любимите детски книжки на много известни личности, които децата познават и обичат. Започваме с пожелателна литература за 1 и 2 клас.

1 клас
Любимите детски книжки на актрисата Мила Банчева, която е и майка на момченце са:
Мери Попинз от Памела Травърз
Роня, дъщерята на разбойника от Астрид Линдгрен
Комиксите на Сотир и Пенко Гелеви за Илийчо и Август
Малкият Никола̀ на Рене Госини, илюстрации Жан-Жак Семпѐ
повести и комикси на Туве Янсон за Муминтрол, неговото семейство и родната му долина

Лора Мутишева, актриса, преподавател и майка на момиченце препоръчва:
Романите за деца на Ерих Кестнер
Алиса в Страната на чудесата на Луис Карол
Барбароните на  Анет Тизон и Талас Тейлър
Мечо Пух на А.А. Милн
Стихотворения за деца на Валери Петров
Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада на Ено Рауд

Светла Божилова, читалищен библиотекар в село Труд.
Моята препоръка за книги, за първокласниците  - извън списъците, които се дават по учебните планове е:
Не е честно на Виктор Самуилов, защото стиховете са много забавни и вмгого от случаите касаят взаимоотношенията дете-възрастен.
Приключенията на МОТОВЕТЕ на Радостина Николова, защото пухкавите мотове ще ви отведат на не едно необикновено пътешествие!
Бъди ми приятел на Юлия Спиридонова – Юлка,защото там ще откриете магията на приятелството
Мъдри приказки за деца и родители на Диана Петрова, защото ще докоснат сърцето ви!
Грузулак  на Джулия Доналдсън, защото ще се запознаете с едно малко, но много смело мишле с невероятно въображение и ще откриете какво е това ГРУЗУЛАК. Това е една от най-любимите книги на децата от село Труд, с нея се прави театър и много други неща…
https://www.youtube.com/watch?v=MP6R7hf1rqE

2 клас
Актьорът Юлиян Рачков с удоволствие чете и препрочита любимите си детски книжки. Ето част от тях:
Астерикс и Обеликс - Галският герой от Рьоне Госини
Том Сойер от Марк Твен
Питър Пан от Джеймс Матю Бари
Малкият Принц от Антоан дьо Сент-Екзюпери
Хари Потър от Джоан Роулинг

Предпочитанията на младата и талантлива актриса Симона Халачева са:
Златка, златното момиче, българска народна приказка
Дивите лебеди от Ханс К. Андерсен
Цветята на малката Ида от Ханс К. Андерсен
Палечка от Ханс К. Андерсен
Тайната градина от Франсис Ходжсън Бърнет

Васка Димитрова Тонова е главен библиотекар в РНБ „Иван Вазов“, град Пловдив. И като всеки професионалист, който си обича работата дава предложение придружени с кратки и занимателни пояснения.

Опитът, който натрупах в отдела и  променените желания и потребности у децата и младежите, накараха мен и моите колеги да променим подхода си към читателите, да разчупим тихата обстановка в отдела, строгият научен подход на работа да отстъпи място на четене чрез игри, забавление и творчество. Тези промени ме провокират, лично мен, да препоръчвам на децата книги за лятото, които не са от задължителния списък за летен прочит, тъй като смятам, че първо трябва да заобичат четенето, а необходимостта от него ще се появи сама.
Книгите, които са препоръчвам за второкласници са:
Рицарят на зората от Мери Поуп Озбън
Тази книга ми е от любимите, защото има момченце, момиченце и магическа къщичка – класика. Тъй като темата е забавна предизвиква вниманието на децата. Честа реакция на родителите за романа е : „Трудно чете, но тази книга го спечели“. Шрифтът също е подходящ, което не е за подценяване. И не на последно място произведението е част от поредица, което е от значение, защото ако една книга ти провокира вниманието шансът да посегнеш към следващата от поредицата е голям.
Дневникът на един дръндьо от Джеф Кини
Тя ме усмихва винаги. Още не беше налична в отдела, когато едно момче ме попита за нея. С колежката се засмяхме и го попитахме правилно ли е чул заглавието. Да, правилно го беше чул. Това е една поредица, която се е превърна в любимо четиво на пловдивските деца. Подходяща е за второкласници, защото с нея си затвърждават техниката на четенето като се забавляват. Често  разсъждаваме с родителите върху въпроса : „Ама защо точно комикс ? Нека е нещо по сериозно!“. Да, комикс е, но темата е близка до децата и им поднася събития  от ежедневието по подходящ начин и на близък до техния език.
Супер! от Майкъл Морпурго
Тази книга ми грабна вниманието по специален начин. Направихме среща в едно пловдивско училище с представители от издателството. Те представиха автора, който е получил три пъти наградата „Ред хаус“, която се определя чрез гласуване на децата. В книгата „Супер!“ се разказва за едно кученце, което е извадило от кома десетгодишния Роби. Тя чудесно запознава децата с реалния свят по достъпен начин за тях. Докосва те и всичко в нея е истинско.  Книгата също е част от поредица, а цялата поредица е написана по действителни истории.
Малкият Никола от Рене Госини, илюстрации Жан-Жак Семпѐ
Това е любимата ми книга от моето детство. Пълна е с много весели истории от училището, от семейството и от живота. Когато стигнеш края на едната история вече се чудиш каква е следващата палава случка на Никола. Още се смея на глас като си представя картинката на която бащата на Никола се блъска в кофата за боклук след спор със съседа, а Никола тъжно гледа счупеното си ново колело след бурния разговор  на възрастните. Книгата е забавно и увлекателно четиво. Преди няколко години издадоха и следващите, неиздадени досега части.
Моите красиви рога от Радостина Николова
Това е една млада българска авторка, с която се запознах преди месец. Препоръчвам книгата й по две причини : Първо - децата трябва да познават и българските автори и, Второ -  защото историята има край, но той е двусмислен. Още се чудя дали калинката е жива и си живее свита в рога на елена Вундаба или пък не е. Попитах самата авторка дали е жива калинката, а тя ми отговори с въпрос: „Ти как мислиш ?“. На следващият ми въпрос отговорът беше : „Всички ме питат дали ще има втора част.“. Освен, че книгата те кара да мислиш в нея много деликатно е вписана и темата за различните – еленът Вундаба е с един рог.

Това са моите пет предложения. Те забавляват, стимулират мисълта и въображението, доближават те до света на възрастните, но по един атрактивен и достъпен начин.

Предложения за 4 и 5 клас.