Четенето не е задължение, а забавление 2!

От тази година книжарници Сиела стартираха една нова инициатива, която има за цел да популяризира четенето сред децата.

След като ви представихме заглавията от незадължителния списък училищна литература 1-3 клас, продължаваме с книжките за 3 и 4 клас.

Все още има време малките читатели да се включат в игра с награди като изпратят любимия си цитат до 1 септември 2017 г. на адрес:
[email protected]

Подробности могат да намерят в книжката, която се разпространява свободно в книжарници Сиела.

3 клас

Дария Симеонова - актриса
"Андерсенови приказки" - Ханс Кристиан Андерсен
“Ние, врабчетата” - Йордан Радичков
"Книга за джунглата. Маугли” - Ръдиард Киплинг
"Карлсон, който живее на покрива” - Астрид Линдгрен
“Хензел и Гретел” - Братя Грим

Симона Пейчева - двукратна световна шампионка по художествена гимнастика
Председател на клуб "СиВи Спорт"
Двойната Лотхен - Ерих Кестнер
Долу краставичния цар - Кристине Ньостлингер
Карлсон, който живее на покрива - Астрид Линдгрен
Крокодила Гена - Едуард Успенски
Приключенията на Пинокио - Карло Колоди
Шумът на върбите - Кенет Греъм

Аз се казвам Теодора Кузманова и съм от онези българки, които харесват професията си. Завършила съм „Библиотечен мениджмънт” в Университета по библиотекознание и информационни технологии – град София и работя като библиотекар в ГБ „П. Хилендарски” – Асеновград.
В един прекрасен ден ме включиха в екипа на Детски отдел и аз предположих, че направо са ме подценили. Много бързо осъзнах, че съм получила безценен подарък. И днес, пристъпвайки в най-приказния отдел на библиотеката, вярвам, че се случват чудеса… Вярвам, че едно дете може да промени своя ход на развитие, ако придобие навик от малко да чете. Това би трябвало да е приоритет на родители и библиотекари. Мисия възможна и вдъхновяваща!

Моите номинации за най-интересни книги за бъдещи третокласници са:
„Soy Luna: началото на лятото” от Пако Хименес.
Лято е, горещо е, а учебната година тъкмо е приключила за Луна Валенте. Ваканцията идва с обещание да бъде повече от невероятна - пълна с дълги следобеди и нови пътеки, подходящи за каране на ролкови кънки. Но това далеч не е всичко! Лятото ще донесе на Луна много вълнуващи предизвикателства, страхотни приятели и нови преживявания, но най-вече неочаквани промени, които ще направят живота ѝ едно голямо приключение, което ѝ предстои да открие тепърва!
„Историите на Дерек: Животът ми като геймър” от Дженет Тажиян.    
Дерек, Карли, Мат и Умберто имат шанс да са сред първите, които играят „Арктически нинджи“. При това в компанията на загадъчно хлапе с маска, което е най-добрият геймър на планетата. Но в училище новините не са толкова добри – задават се кошмарни изпити! Възможно ли е уменията в игрите да помогнат на Дерек в тестовете? Струва си да опита…
“Малката Голяма Божана, когато времето спря” от Божана Апостолова.
„Може би понякога времето се спира за малко, за да не се случват лошите неща – установи, макар и за себе си Божанчето. Но не беше писано, както казва бабата на Божана, това да продължи дълго. Изведнъж нещо в небето затрещя с такава сила, че всяко живо същество се вцепени, вперило поглед нагоре. – По никое време лятна светкавица! Боже, боже, какво става с това време, с този свят?! – зачуди се бабата на Малката Голяма Божана.– Нищо, бабо, нищо – успокои я внучката. – Времето може да е и слънчево, и снежно, и със светкавици, и с ветрове, но то винаги ще е хубаво, когато сме заедно.”
„Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада” от Стийв Стивънсън.
Увлекателен роман за всички, които обичат криминални загадки и пътешествия в далечни страни. Заедно с Агата и нейния братовчед Лари, ще преживеем опасни приключения и ще участваме в разгадаването на заплетени криминални случаи в различни краища на света.
„Разкажи ми в рими” от Мая Дългъчева.
„На всеки може нещо страшно да се случи, но то, приятели е, за да се научи, че и най-големият, ама лъвски страх, се лекува най-спешно с един голям смях!“ Леещите се мелодично стихове и закачливите рисунки ще ви въведат в света на забавни и остроумни герои, на вълшебства и приключения. В тях надеждата, добротата и приятелството ще ви докоснат като ласка за лека нощ и ще ви накарат да заспите със светли мечти независимо дали сте деца, или сте останали деца въпреки зрелостта на годините.

4 клас

Диляна Ценова - начален учител
Голяма книга на българските владетели - Станчо Пенчев
Старобългарски загадки - Николай Пенчев, Тодор Пенчев
Приказки от оная гора - Мая Дългачева
Тайната на изчезналата градина - Хелън Мос
Момчето милиардер - Дейвид Уилямс

Елеонора Каменова - начален учител
Матилда - Роалд Дал
Робинзон Крузо -даниел Дефо
Невероятните предложения на барон Мюнхаузен за деца - Рудолф Ерих Распе
История на България в приказки и разкази  - Ангел Каралийчев
Басни
 
Мила Вачева - редактор в отдел "Култура" на в. "24 часа"
"Моето семейство и други животни" от Джералд Даръл, защото носи вкуса на детството, на наивността, на слънце и на море плюс малко дъх на маслини.
"Хвърчащата класна стая" от Ерих Кестнер - книгата, която превръща момчетата в смели и отговорни мъже.
"Самотните вятърни мелници" на Станислав Стратиев - разкази, пълни със светла радост и тъга, с вълшебства и пакости, с щури лудории и усмивки.
"Аз, роботът" от Айзък Азимов - той сигурно е извънземен, щом предсказва какво ще се случи в света на хората и техните механични подобия над половин век по-късно (Първото издание е от 1950 г.). Роботите го наричат св. Айзък, но те си имат си и св. Рей (Бредбъри).
"Детски и домашни приказки" на Братя Грим - никакво захаросване на историите, които са се разказвали край огнището, написани с цялата им мистика, страх и черно чувство за хумор. Моля, четете и приказките на Николай Райнов.

1 и 2 клас
Очаквайте предложенията за 5, 6 и 7 клас.